La segona pel·lícula comentada va ser l’alemanya “La Ola”, en aquesta es qüestiona el fet de que pugi tornar a sorgir un règim dictatorial en l’alemanya actual.
Durant les jornades de projectes en un institut de secundària un professor proposa estudiar el tema de l’autocràcia i el funcionament dels règims totalitaris. Ràpidament els alumnes es senten atrets pel fet de formar un moviment social alternatiu, el qual anomenen “La Ola”. La pel·lícula mostra com a través d’un líder carismàtic, en el cas, el professor, uns alumnes s’obsessionen en seguir uns ideals de unitat, d’amistat, de lleialtat, de sacrifici i de confiança portats fins a un extrem perillós, on no s’accepta i fins i tot es persegueix a tot aquell que rebutja la seva ideologia.
La veritat es que vaig veure aquesta història en el moment en que més fort es pronunciava la paraula crisis. S’apuntava com a culpables als bancs i a més s’injectava diner públic a aquests per treure’ls del forat en el que ells mateixos s’havien llançat. Estava indignat amb la democràcia i amb les institucions polítiques supeditades als bancs i les grans empreses. La democràcia no ha estat capaç de garantir la igualtat d’oportunitats i permet que puguin pujar al poder partits amb ideologies neoliberals ultraconservadores i fins i tot feixistes. Bé, doncs vaig sortir del cinema seduït per la proposta ideològica de “La Ola”. Fins i tot m’atreveixo a dir que últimament m’atreu bastant tot el tema de la revolució socialista bolivariana, la qual a vegades ha estat titllada de intencions dictatorials, encapçalada pel carismàtic Hugo Chávez i el seu homòleg Evo Morales a Bolivia. Hem de recordar que Plató en la seva època es va posicionar en contra de la democràcia després de la mort del seu mestre Sòcrates, ja que aquest fou condemnat a mort per un govern corrupte. Per tant, s’ha de vigilar perquè la degeneració de la democràcia ens pot portar fàcilment cap a una dictadura ja sigui de dretes, com d’esquerres.